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Summary 
This Market Integrity Notice provides guidance relating 
to the conduct of short sales and the need to designate 
such orders on entry on a Canadian marketplace as 
“short” or “short exempt” for the purposes of the 
Universal Market Integrity Rules. 

  

UMIR Provisions Referenced 
• Rule 1.1 – Definitions – “last sale 

price” and “short sale” 
• Rule 1.2 – Interpretation  
• Rule 3.1 – Restrictions on Short 

Selling 
• Rule 6.2 – Designations and 

Identifiers 

Questions / Further Information 
For further information or questions concerning this 
notice contact: 

Karen Green 
Senior Legal Counsel 

Telephone:  416.646.7251 
Fax:  416.646.7265 

e-mail:  karen.green@rs.ca  
  

Market Integrity Notices 
Referenced 
• Market Integrity Notice 2004-020 

– Sales of Restricted Securities 
(August 13, 2004) 

• Market Integrity Notice 2005-025 
– Bundling Orders from a Long 
and Short Position – (July 27, 
2005) 

• Market Integrity Notice 2006-002 
– “When Issued” Trading 
(January 30, 2006) 

• Market Integrity Notice 2006-006 
- Sale Of Securities Subject To 
Certain United States Securities 
Laws (February 17, 2006) 

 



 

SHORT SALE DESIGNATIONS AND RESTRICTIONS  
 

Summary 

This Market Integrity Notice provides guidance relating to the conduct of short sales and the 
need to designate such orders on entry on a Canadian marketplace as “short” or “short exempt” 
for the purposes of the Universal Market Integrity Rules (“UMIR”). 

 

Questions and Answers 

The following is a list of frequently asked questions regarding the conduct of “short sales” 
(including the appropriate order designation and the application of price restrictions in particular 
circumstances) and the response of Market Regulation Services Inc. (“RS”) to each: 

 

1. Must a sell order be marked “short” if the security is trading on a marketplace on 
a “when issued” basis?  

If a person has entered into a contract to purchase a security by subscription to an 
offering or purchase on a “when issued” basis over-the-counter or on a marketplace or 
would become the holder of such security as a result of an arrangement, amalgamation 
or take-over bid, that person may sell such “when issued” securities on a marketplace 
which has posted a “when issued” market for that security and the order for the sale will 
be considered to be from a long position and should not be marked “short”. 

However, if a marketplace has a “regular” market in units of that security which are 
issued and outstanding any sell order entered in the “regular” market by that person for 
the sale of their “when-issued” security, the sale will be considered a “short sale” and 
must be marked as such in accordance with Rule 6.2 of UMIR.  

If a person does not have an entitlement to receive a security when that security is 
issued, any sale of that security in either the “when issued” or the “regular” market will be 
considered to be a “short sale”. 

For a more detailed discussion of issues related to securities trading on a “when issued” 
basis, reference should be made to Market Integrity Notice 2006-002 – Guidance - 
“When Issued” Trading (January 30, 2006).   

  

2. What price restrictions apply to the short sale of a security that has not previously 
traded on a Canadian marketplace? 

Under Rule 3.1 of UMIR, a short sale may not be made at a price which is less than the 
“last sale price”. The term “last sale price” is defined in Rule 1.1 of UMIR as the “price of 
the last sale of at least one standard trading unit of a particular security displayed in a 
consolidated market display but does not include the price of a sale resulting from an 
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order that is a Basis Order, Call Market Order or Volume-Weighted Average Price 
Order.”  The consolidated market display includes information on order or trades on an 
Exchange, QTRS or ATS operating in Canada.  Information on trades which have 
occurred outside of Canada does not establish a last sale price for a security. 

In accordance with Rule 1.2(4) of UMIR, if a security has not previously traded on a 
Canadian marketplace the “last sale price” shall be deemed to be the price at which the 
security has been issued or distributed to the public. 

 

3. What restrictions apply to the entry of a short sale on a marketplace prior to the 
marketplace opening for trading? 

In accordance with Part 1 of Policy 3.1 of UMIR, a short sale may not be entered on a 
marketplace prior to the opening of that marketplace for trading as a market order.  In 
these circumstances, the short sale must be entered as a limit order and have a limit 
price at or above the last sale price of that security as indicated in a consolidated market 
display (or at or above the previous day’s close reduced by the amount of a dividend or 
distribution if the security will commence ex-trading on the opening). 

 

4. Must an order to sell a security subject to a U.S. resale restriction be marked 
“short” when the order is entered on a Canadian marketplace?  

If a Participant is asked to facilitate the sale into Canada of a security that is subject to 
resale restrictions in the United States, for example, by virtue of having been acquired 
under Rule 144A or Regulation D under the Securities Act of 1933, then an order to sell 
that security entered on a Canadian marketplace will generally be considered to be a 
“short sale” for the purposes of the definition under Rule 1.1 of UMIR.  However, as the 
restriction will “disappear” upon the execution of a trade in Canada that complies with 
requirements of securities legislation in the United States, the sell order may be marked 
as “short exempt” in accordance with Rule 6.2 of UMIR on those marketplaces and 
facilities that permit that marker (and otherwise marked “short” if the “short exempt” 
marker is not supported) if the Participant effects the trade for “regular delivery”  and the 
Participant would need to borrow free-trading securities to complete settlement while 
arranging for the removal of any restrictive legend.  If the trade is completed as a Special 
Terms Order with “delayed delivery” to allow time before settlement for the removal of 
any restrictive legend, the sale will be considered to have been made from a “long” 
position and will not be marked as “short”.  

For a more detailed discussion of issues related to sales of securities subject to a U.S. 
resale restriction, reference should be made to Market Integrity Notice 2006-006 – 
Guidance - Sale of Securities Subject To Certain United States Securities Laws 
(February 17, 2006).   
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5. Must an order to sell a security that is subject to a resale restriction under 
applicable Canadian securities legislation (for example a four-month “private 
placement” hold period) be marked “short”? 

For the purposes of the UMIR definition of a “short sale”, a person will be considered not 
to own a security if the security is subject to a restriction on sale imposed by applicable 
Canadian securities legislation or a Canadian marketplace as a condition of listing or 
quoting the security. 

A holder of a security which is subject to such a sale restriction who enters an order on a 
Canadian marketplace for the sale of the security before the expiration of the sale 
restriction must mark the sale order as “short”. This obligation to mark the order as 
“short” applies even if the sale restriction will expire prior to the settlement date of the 
trade. 

For a more detailed discussion of the trading of restricted securities, reference should be 
made to Market Integrity Notice 2004-020 – Sales of Restricted Securities (August 13, 
2004).  

 

6. A person holds an option and intends to pay the exercise price of the option from 
the proceeds of the sale of the securities that will be issued on the exercise of the 
option.  Must the sell order be designated as “short”?  

The definition of “short sale” in Rule 1.1 of UMIR states that a seller shall be considered 
to own a security if the seller “has an option to purchase the security and has exercised 
the option”.  Since the holder of the option has not done everything required to exercise 
the option (including the payment of the exercise price) at the time of the proposed sale, 
any sell order for the underlying securities must be designated as “short” and will be 
subject to the price restrictions under Rule 3.1 of UMIR.  

 

7. Must an order be marked “short” where it is a bundled order of a “long” and 
“short” position?  

Generally, sell orders from both a long position and a short position may not be bundled 
together.  However, a sale order from a long position may be bundled with a sale order 
from a short position if: 

• the bundled order is entered on a marketplace for the account or accounts of a 
single beneficial owner; or 

• the bundled order is part of an intentional cross. 

These exceptions are not available in certain circumstances and a bundled order 
involving sales from both a long and a short position must not be entered on a 
marketplace: 
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• prior to the opening of trading on that marketplace as the “short” element of the 
order might adversely impact the price at which the security opens for trading on 
that marketplace; or 

• during a trading session when all trades in a particular security are executed at a 
single price. 

On entry, an order bundling a “long” and a “short” order together should be marked as 
“short exempt” if that marker is available on the marketplace on which the order is 
entered. If the order is entered on a marketplace which does not provide for the inclusion 
of a “short exempt” marker, the sell order should not be designated as a “short sale”. In 
executing a bundled order, the long portion of the order will be deemed to have traded 
first. The short portion of the order will be deemed to comply with the price restriction 
requirement under Rule 3.1 of UMIR. If the bundled order does not fully execute in a 
single transaction, the Participant or Access Person must ensure that the short portion of 
the order does in fact comply with the price restriction requirement under Rule 3.1. 

Reference should be made to Market Integrity Notice 2005-025 – Bundling Orders from 
a Long and Short Position (July 27, 2005).  

 

Questions / Further Information 

For further information or questions concerning this notice contact: 

Karen Green, 
Senior Legal Counsel, 

Market Policy and General Counsel’s Office, 
Market Regulation Services Inc., 

Suite 900, 
145 King Street West, 

Toronto, Ontario.  M5H 1J8 
 

Telephone:  416.646.7251 
Fax:  416.646.7265 

e-mail: karen.green@rs.ca 
 

ROSEMARY CHAN, 
VICE PRESIDENT, MARKET POLICY AND GENERAL COUNSEL 
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