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Key Topics 
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Summary 
This Market Integrity Notice provides guidance to a 
Participant relating to activities in a particular security that is 
subject to restrictions on market stabilization and market 
balancing under the Universal Market Integrity Rules. 

  

UMIR Provisions Referenced 
• Rule 1.2 - Interpretation 
• Rule 7.7 – Trading During 

Certain Securities 
Transactions 

Questions / Further Information 
For further information or questions concerning this notice 
contact: 

Felix Mazer 
Counsel 

Telephone: 416.646.7280 
Fax: 416.646.7265 

e-mail: felix.mazer@rs.ca
  

Market Integrity Notices 
Referenced 
• Market Integrity Notice 2005-

007 – Notice of Amendment 
Approval – Trading During 
Certain Securities 
Transactions (March 4, 2005) 

• Market Integrity Notice 2005-
013 – Effective Date of 
Amendments Respecting 
Trading During Certain 
Securities Transactions (May 
2, 2005) 
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Reference should be made to Market Integrity Notice 2005-007 – Notice of Amendment 
Approval – Amendments Respecting Trading During Certain Securities Transactions (March 4, 
2005) for more details regarding the amendments, including the full text of the amendments and 
the definitions of “dealer-restricted person”, “issuer-restricted person”, “restricted period”, 
“restricted private placement” and “restricted security”.  Reference should also be made to 
Market Integrity Notice 2005-013 – Effective Date of Amendments Respecting Trading During 
Certain Securities Transactions (May 2, 2005) for additional guidance on acceptable activities, 
including exemptions provided for activities related to “highly-liquid securities”, during a 
distribution of securities,  securities exchange take-over bid, an issuer bid, or an amalgamation, 
arrangement, capital reorganization or similar transaction.   

TRADING DURING CERTAIN SECURITIES TRANSACTIONS 
 

Summary 

This Market Integrity Notice provides guidance to a Participant relating to activities in a 
particular security that is subject to restrictions on market stabilization and market balancing 
under the Universal Market Integrity Rules (“UMIR”).  

 

Background 

Effective May 9, 2005, the provisions of UMIR related to market stabilization and market 
balancing were amended.  These amendments were co-ordinated with the introduction of 
Ontario Securities Commission Rule 48-501 (“OSC Rule 48-501”) that also deals with market 
stabilization and market balancing activities.  The amendments to UMIR and OSC Rule 48-501 
set out the requirements related to the trading activities of dealers, issuers and persons 
connected with the issuer during a distribution of securities, securities exchange take-over bid, 
issuer bid or amalgamation, arrangement, capital reorganization or similar transaction.  Among 
other things, the amendments prohibited or restricted trading activities to preclude manipulative 
conduct by persons with an interest in the outcome of the distribution of securities or other 
transactions.  In particular, the amendments impose prohibitions or restrictions on a “dealer-
restricted person” trading in certain securities during a “restricted period”.  

 

Questions and Answers 

The following is a list of frequently asked questions regarding the application of Rule 7.7 and the 
response of Market Regulation Services Inc. (“RS”) to each question: 

 

1. Can the “restricted period” start even though the underwriting or agency 
agreement has not been executed? 

In connection with a prospectus distribution or a restricted private placement of an 
offered security, the “restricted period” commences the later of two days prior to the day 



 

the offering price of the offered security is determined, or the date the Participant enters 
into an agreement or reaches an understanding to participate in the distribution or 
restricted private placement, whether or not the terms and conditions of such 
participation have been agreed upon.  The date on which the underwriting or agency 
agreement is executed is not determinative of the start of the restricted period.  

 

2. Is there a relationship between restrictions on “pre-marketing” activities and the 
commencement of a “restricted period”? 

By-law 29.13 of the Investment Dealers Association restricts “pre-marketing” activities of 
a dealer by prohibiting the solicitation of indications of interest from potential clients at 
any time after the dealer has had discussions with an issuer which are sufficiently 
specific to reasonably expect the dealer to propose an underwriting of equity securities 
until the earlier of the issuance of a receipt for the preliminary prospectus or the 
issuance of a press release announcing the distribution.  The IDA By-law does not affect 
the commencement of a “restricted period” under Rule 7.7 of UMIR.  A restricted period 
may commence notwithstanding that there has been no public disclosure of the 
forthcoming distribution.   

 

3. Does a “greenshoe option” have to be exercised before the “restricted period” 
can be considered to be at end? 

In the case of a prospectus distribution and a restricted private placement, the “restricted 
period” is deemed to have ended when the selling process has ended and all 
stabilization arrangements relating to the offered security are terminated.  Rule 1.2(6)(a) 
of UMIR provides that in the case of a prospectus distribution, the selling process is 
considered to end when: 

• the receipt for the prospectus has been issued; 

• the Participant has distributed all of its allocated securities and, is no longer 
stabilizing; and  

• all selling efforts have ceased. 

However, the restricted period does not end until any syndicate arrangement has also 
been terminated. 

In the case of a restricted private placement, the selling process will be deemed to have 
ended when the Participant has allocated all its portion of the securities to be distributed 
under the offering and all stabilization arrangements have been terminated. 

The selling efforts of a Participant will be considered to have ended if the Participant is 
no longer making an effort to sell and there is no intention to exercise an over-allotment 
option (a “greenshoe option”) other than to cover the short position of the Participant or 
syndicate.  However, if the greenshoe option is held for the benefit of a syndicate, the 
syndicate must be terminated for the restricted period to be considered at an end.     
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4. If a Participant, who is part of a selling syndicate, fully distributes all of the 
securities allocated to it, can that Participant consider its “restricted period” to 
have ended? 

With respect to a prospectus distribution and a “restricted private placement”, the 
“restricted period” ends on the date the selling process has ended and all stabilization 
arrangements relating to the offered security are terminated.  To the extent that a 
Participant has allocated its entire allotment of the securities to be distributed under the 
offering, the Participant is not out of “restriction” until such time as all stabilization 
arrangements relating to the offered security are terminated.  Stabilization arrangements 
shall be considered to have terminated in the case of a syndicate of underwriters or 
agents when, in accordance with the syndication agreement, the lead underwriter or 
agent determines that the syndication agreement has been terminated.   

 

5. If a shareholder offers to sell additional shares of an over-subscribed secondary 
issue, may a Participant offer the securities to clients whose subscriptions were 
not filled (or partially filled)?  Can a Participant contact clients that had 
“expressed an interest” in the distribution but failed to submit a subscription? 

A Participant may contact a client that subscribed to purchase securities under an 
offering but was allocated fewer securities than the amount of the subscription.  The 
contact will not be considered a solicitation if the client is offered a number of securities 
not exceeding the difference between the number of securities subscribed for and the 
number allocated under the offering. If additional shares remain available after satisfying 
any unfilled or partially filled subscriptions, the Participant may contact those clients who 
had confirmed to the Participant an intention to subscribe under the offering but, due to 
administrative error, delay or other circumstances, did not submit a completed 
subscription.  In such a case, a Participant is required to maintain a written record with 
sufficient details to demonstrate the client’s intention to submit a subscription and the 
nature of the error, delay or other circumstances that caused the failed order.  A 
Participant who contacts a client who had expressed interest in the securities to inform 
them of the available securities under any other circumstances during a restricted period 
is considered to have made a “solicitation” contrary to Rule 7.7(1)(b). 

 

6. If a Participant that is “restricted” receives an unsolicited client order to sell a 
significant block of the security, can the Participant contact other dealers or 
clients as it would in the ordinary course? 

In accepting the client order, the Participant must be aware that its “restricted” status in 
dealing with the particular security will affect the ability of the Participant to undertake 
certain activities to accommodate the execution of the client order.  While the Participant 
may be able to approach certain clients that did not obtain complete fills of their 
subscriptions as described in the response to question 5 above, the Participant may not 
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solicit interest from other dealers or clients as such activities can not be differentiated 
from solicitations to support the distribution in which the Participant is involved. 

 

7. How are price restrictions determined in the case of a “unit” offering?   

If the offering consists of a “unit” comprised of two or more separate securities (such as 
a share and a purchase warrant), the “distribution” price for each component of the unit 
will be taken to be the allocation of the consideration set out in the prospectus or other 
offering document.  Tax law requires that the consideration for a “unit” be allocated in a 
reasonable manner between the individual securities comprising the unit.  RS will accept 
such allocated amounts as the distribution price for the securities comprising the unit. 

 

8. Are bids for the purchase of a restricted security by an issuer for the purpose of a 
dividend reinvestment or share purchase plan considered “issuer-restricted 
person” bids?   

Generally, a Participant will be able to undertake purchases for a dividend reinvestment 
plan, share purchase plan or other similar plan during a restricted period.  If a person 
that is an “issuer-restricted person” (essentially, in these circumstances, any insider of 
the issuer) is a participant in a dividend reinvestment plan or a share purchase plan, 
such involvement will not preclude a Participant from acting on purchases by the plan 
during the restricted period.  However, a person who is an “issuer-restricted person” 
should refer to OSC Rule 48-501 to determine if participation in such plans may be 
restricted or prohibited during the restricted period.   

 

9. Is a Participant who acts as “adviser” to an issuer that is the target of a securities 
exchange take-over bid a “dealer-restricted person”?   

The definition of dealer-restricted person includes a Participant that has been appointed 
by the offeror to be the dealer-manager, manager or soliciting dealer or adviser in 
respect of a securities exchange take-over bid or issuer bid.  A Participant acting as an 
adviser to the target company (the “offeree”) is not a dealer-restricted person. 

 

Questions / Further Information 

For further information or questions concerning this notice contact: 

Felix Mazer, 
Counsel, 

Market Policy and General Counsel’s Office, 
Market Regulation Services Inc., 

Suite 900, 
145 King Street West, 

Toronto, Ontario.  M5H 1J8 
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Telephone: 416.646.7280 
Fax: 416.646.7265 

e-mail:  felix.mazer@rs.ca

ROSEMARY CHAN, 
VICE PRESIDENT, MARKET POLICY AND GENERAL COUNSEL 
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